De Beste Platenspelers

Een uitgebreide gids voor het kiezen van de juiste platenspeler

Geplaatst door 19-11-2022 15:33 door Sophie Jacobiatus

Als je een audiofiel bent of gewoon een fervent muziekliefhebber, gaat er niets boven het afspelen van je favoriete platen op een traditionele platenspeler. Maar voordat je de sprong naar vinyl maakt, is het belangrijk om te weten welk type platenspeler voor jou geschikt is.

Bij het kiezen van de juiste platenspeler zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Eerst en vooral moet je beslissen of je een snaar- of directe aandrijving wilt. Riemaandrijvingen zijn meestal stiller en soepeler, terwijl directe aandrijvingen duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn. Overweeg vervolgens het type cartridge dat bij de speler wordt geleverd - bewegende magneet (MM) of bewegende spoel (MC). MM zijn betaalbaarder en bieden een uitstekende geluidskwaliteit, terwijl MC meer zorg vereist, maar een superieure geluidskwaliteit heeft.

Zoek bovendien naar een speler met een verstelbare toonarmhoogte, die zorgt voor een betere geluidskwaliteit en minder overslaan. En als je van plan bent de platenspeler te gebruiken voor DJ-en, zoek dan een model waarmee je vooruit en achteruit kunt draaien. En als je van plan bent om veel te scratchen, zoek dan een platenspeler met een slipmat en een robuust koppel, waarmee je het geluid kunt behouden.

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, bepaal je budget. Platenspelers variëren aanzienlijk in prijs, afhankelijk van functies en geluidskwaliteit. Maar ongeacht je budget moet je een speler kunnen vinden die aan je behoeften voldoet en in je prijsklasse past.

In het algemeen zijn er bij platenspelers veel factoren om rekening mee te houden. Maar weten waar je op moet letten en welke eigenschappen je wilt, maakt het proces veel gemakkelijker. Met deze uitgebreide gids zou je geen moeite moeten hebben om de juiste platenspeler voor jouw behoeften te vinden.