De Beste Platenspelers

De ins en outs van het onderhoud van je platenspeler

Geplaatst door 22-08-2022 12:08 door Ferry Muts

Als je een audiofiel bent, weet je dat de beste manier om het beste geluid uit platen te halen een platenspeler is. Maar om je investering optimaal te laten klinken, is het belangrijk om te weten hoe je je platenspeler moet onderhouden. Goed onderhoud van je platenspeler zorgt ervoor dat hij jarenlang meegaat en nog steeds geweldig geluid levert.

Om te beginnen moet je je platenspeler regelmatig schoonmaken. Het stof dat zich verzamelt op de naald, de speler en de platen kan het geluid aantasten en de levensduur van je speler beperken. Om de naald en de kop te reinigen kun je een speciale naaldborstel gebruiken om alle opgehoopte deeltjes weg te borstelen. Voor de speler en de platen wil je een zachte en pluisvrije doek gebruiken met een oplossing die speciaal voor vinyl is bedoeld. Zorg ervoor dat je een zachte doek gebruikt, want elke schurende stof kan de groeven van de plaat beschadigen.

Je zult ook de uitlijning van je cartridge en stylus willen controleren, want zelfs een kleine scheefstand kan grote geluidsproblemen veroorzaken. Om dit te controleren heb je een gradenboog nodig, zodat je zeker weet dat de twee goed zijn uitgelijnd en dat de naald in de juiste hoek staat.

Ten slotte zul je de riem van je platenspeler af en toe willen bijstellen. Als de riem los zit, kan dat de naald laten springen en overslaan, waardoor je geluidskwaliteit wordt verpest. Je kunt hem op de juiste spanning brengen door de riem lichtjes langs het poeliesysteem te bewegen.

Door deze eenvoudige onderhoudsstappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je platenspeler je vele jaren van geweldig geluid zal voorzien. Het goed schoonmaken en verzorgen van je apparatuur is essentieel om het in topconditie te houden en de levensduur te verlengen.